Gıda Üretiminde Kullanılan Sanitasyon Ve Ekipmanların Önemi

Yazar: HİJTEK

Çiğ gıdanın işlendiği ve tüketime sunulduğu bir tesise genel olarak gıda üretim alanı denir. Gıda üretim alanlarında gıdaların hijyen kurallarına uygun olarak üretilmesi insan sağlığı için önemlidir. Endüstriyel site temizliği için kullanılan ekipman, gerçekten hijyenik bir ortam sağlamak için kritik öneme sahiptir. Gıdaların tüketicilere güvenli ve kaliteli bir şekilde ulaştırılması için, hammaddelerin alındığı ilk aşamadan ürünün tüketiciye ulaştığı ana kadarki tüm aşamalarda hijyen ve hijyen uygulamalarının etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

İyi hijyen, tüketicilerin sağlığını koruduğu ve satılan ürünlerin güvenilirliğini sağladığı için iyi bir işyeri imajını sürdürmek için önemlidir. Gıda üretirken veya satarken hijyen gerekliliklerine uymayan işletmeler, tüketici güvensizliği ve kaybı, azalan tüketim ve satışlar, yasal uygulamalar, düşük moral ve üretim işletmesi çalışanları için motivasyon eksikliği ve kurumsal iflas gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Ekonomik kayıplar, şirket itibarı kaybı ve pazar payı kaybıyla karşı karşıyalar.

Tabii ki, gıda şirketlerinin yetersiz sıhhi temizliğinden en çok zarar gören insan zayiatıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı için tüketilen yiyecekler, olumsuz koşullarda insan sağlığına zarar verebilir. Gıda kaynaklı tüm sağlık bozuklukları topluca “gıda zehirlenmesi” olarak adlandırılır. Gıda tüketen insanlar için mikroplarla ilişkili iki tür hastalık vardır. Gıda enfeksiyonları ve gıda zehirlenmesi.

Halk sağlığını korumak için gıdaların karşılaması gereken minimum ve teknik standartlar dahil gıda yasalarına uymalısınız. Devletin bu konudaki temel sorumluluğu, gıdanın gıda ile ilgili tüm işyerlerinde uygun şartlara ve yasalara uygun olarak üretilmesini ve sunulmasını sağlamaktır. Bu amaçla ülkemizde ve diğer ülkelerde çeşitli hukuk normları benimsenmiştir.

Tarladan sofraya yiyeceklerin taşınması riskli bir işlemdir ve insan sağlığı için çok önemli olan detayların gözlemlenmesini gerektirir. Bu nedenle gıda işleyen işletmelerin, güvenli gıda sağlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan iyi hijyen uygulamaları ve HACCP ilkelerine uygun prosedürleri uygulamalı ve sürdürmelidir. Elbette yasal zorunluluklarının yanı sıra tüketicilerin her zamankinden daha hijyenik olması, gıda işletmelerinin bulundukları alanın hijyenine ve kullandıkları ekipmanların hijyenine dikkat etmelerini zorunlu kılıyor.

Gıda üretim alanlarında, binanın genel kat planı, gerekli eğimlerden, ekranlar yapmak için duvarlardan ve hatta dönüşümlerden önemlidir. Binalarda kullanılan malzemelerin ve özelliklerinin bakımı, düzenli dezenfeksiyon ve temizlik işlemleri ve haşere kontrolü, gıda alanı hijyeninin temel bileşenleridir. Binanın doğru yerleştirilmesi için adımlar, sıhhi koşullara ve sürekliliğe göre binanın bazı temizlik adımları ve tabii ki tüm süreci kolaylaştıran ve fiili temizliği sağlayan ekipmanların kullanımı, kurallara göre yapılmalıdır.

Gıda üretimi yapan sanayi tesislerinin sıhhi kurallarına uyulması için öncelikle mekanların temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken alanlar sınıflandırılır. Bu konuda Tarım, Gıda ve Köy işleri Bakanlığı tarafından hazırlanan marketler için hijyen uygulama kılavuzları önemli bir kılavuzdur. Bu kılavuz, satış veya tüketim için gıda üreten satış ve üretim noktalarındaki hijyen uygulamaları hakkında bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.

İşletmenizde temizlik işleminin başarısı temizliğin süresine, kullanılan teknolojiye ve kullanılan ekipmana bağlıdır. Temizlik süresi işin ve ürünün niteliğine göre değişebilmekle birlikte genel olarak işletmenin genel temizliği günde en az bir kez yapılmalıdır. İki temizlik arasındaki süre artarsa ​​kalıntı kurur ve yüzeye daha sıkı yapışarak temizliği zorlaştırır. Bu kirleticiler ayrıca güvenli gıda üretimini imkansız kılan zararlı mikroorganizmalar için uygun bir ortam yaratır. Bakteriyel fermantasyon, bozulma ve otolitik bozulmanın bir sonucu olarak sonraki üretimde beklenmeyen zorluklara neden olabilir. Gıda sektöründe dezenfeksiyon yapılmadığında temizlik sonrası temizlik faydadan çok zarar getirir. Bunun nedeni temizlik sırasında uzaklaştırılan ve salınan bakterilerin daha geniş bir yüzeye yayılması ve yeni ortamda çoğalmaya devam etmesidir. Sadece bakterisidal özelliklere sahip dezenfektanlarla öldürülebilirler. Dezenfektanlar, en iyi sonucu elde etmek için ön temizleme ve temizleme ile birlikte kullanılabilir. Dezenfeksiyon, çeşitli kimyasallar kullanılarak mikroorganizmaların yaygın şekilde yok edilmesini ifade eder. Dezenfeksiyon sırasında, tüm öğeler hastalığa neden olabilecek ve hizmet ömrünü kısaltabilecek mikroorganizmalardan tamamen veya önemli ölçüde arındırılmalıdır.

Aylık veya 15 günlük dezenfeksiyon etkili sonuç vermez. Ayrıca bu durum özellikle üretimin yarı steril olduğu atölyelerde büyük bir risk oluşturmaktadır. Her atölye yeni hammaddeler tarafından tekrar bakterilerle kirlenir. Çoğu  gözeneksiz bakterilerdir ve düşük sıcaklıklarda öldürülebilen veya etkisiz hale getirilebilen tüm bakteri türleridir. Bitki formundaki spor oluşturan bakteriler işletmeye zararlıdır ve ısıya dayanıklı değildir. 90°C’nin altındaki herhangi bir şey öldürülebilir. Ayrıca, dezenfektana dayanıklı sporlar 100 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda ölür. Spor oluşturan bakterilerin vejetatif formu dezenfektan tarafından yok edilir ve tekrar spor yapmanızı engeller.

Sağlıklı bir çalışma ortamı elde etmek için genellikle temizleme işlemi tek başına yeterli değildir. Gerekli olan temizlik işleminde veya temizlik işleminden sonra dezenfeksiyon işleminde dezenfektan kullanılmalıdır. Gıda güvenliği için gıda ile temas eden tüm yüzeyler ve ekipmanlar dezenfekte edilmelidir. Bunu yapmak için çıkarılabilir parçalar çıkarılır, temizlenir, durulanır, dezenfekte edilir ve bırakılır. Kalıntı ve kaba tozu temizleyin, uygun bir seyreltici veya deterjan solüsyonu hazırlayın ve ekipmanı hazırlanan deterjanla temizleyin ve durulayın.

Başta böcekler ve kemirgenler olmak üzere besin üreten birçok hayvan türü vardır. Çeşitli fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik bozukluklara neden olabilirler. Gıda endüstrisinde sorunlu ve kontrolü zor olan başlıca zararlılar sinek, böcek, sürüngen ve kuş gibi böceklerdir. Bu zararlıları ortadan kaldırmak ve binaları işgal etmelerini önlemek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Amaç, bu zararlıların işletmenizi işgal etmesini ve saklanma yerlerinizi, yiyecek ve su kaynaklarınızı yok etmesini önlemektir. Böylece gıda üretimi alanında hijyenik koşulların sağlanmasında önemli bir adım atılmış olur. Sağlık Bakanlığı bildirimi, gıda üreten alanlarda zararlı mikroorganizmalar ve kemirgenlerle mücadele için saha teşkilatlarıyla birlikte çalışmamızı gerektirmektedir. Haşere kontrolü, hafife alınmayacak kadar ciddi bir iştir.

Gerekli sıhhi koşullar olmadan, zararlı mikroorganizmalar beklenenden daha hızlı çoğalarak gıda zehirlenmelerine neden olmakta ve insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu konuyla ilgili riskleri azaltmaktan gıda üretimi sorumludur.

Gıda İşleme Alanı içinde uygun sıhhi koşulları sağlamak için uygun temizlik malzemeleri şarttır. Bunun nedeni, uygun temizlik ve dezenfeksiyonun gıda zehirlenmesinin olumsuz sonuçlarını önlemede önemli bir adım olmasıdır.

En basit haliyle, gıda üretilen bir odada yeterli el dezenfektanı, kağıt havlu, çöp kutusu, el yıkama ürünleri, hijyen paspasları, yapışkan bantlı böcek kovucu ve lavabo bulunmalıdır. Gıda üreten veya satan işletmelerin belirli hijyen kurallarına kesinlikle uyması gerekmektedir. Örneğin; gıda işleme alanlarındaki tüm ekipmanların, malzemenin özelliğine göre temizlenip dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Benzer şekilde, banyodan çıkarken de hijyenik bir paspas bulundurmalı ve düzenli olarak temizlemelisiniz. El yıkama lavabosunun musluğunun ulaşılamayacak şekilde açılıp kapatılabilmesi de önemlidir. Bu amaçla otomatik fotovoltaik vinçler veya döner dirsekli vinçler kullanılabilir.

 İşyerini temizlerken, temizlik koşullarının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmasına yardımcı olmak için gıda endüstrisine uygun deterjan, kimyasal veya dezenfektan kullanın.

MESAJ GÖNDER
Merhaba! Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?
A. Kadir Oral
Merhaba 👋
İlgilendiğiniz konu hakkında benimle iletişime geçebilirsiniz