Hastane Ortamında Hijyen ve Ekipmanın Önemi
Hastane hijyeni, bireylerin ve toplumların sağlığını korumak ve sürdürmek için gerekli olan kurallar bütünüdür. Sağlık gibi çok önemli alanlarda hizmet veren ve halka açık hastanelerde hijyen önemli bir gerekliliktir. Bu amaçla, hükümetin belirlediği politikaya göre, hastane ortamında mikroorganizmaların ve insan enfeksiyonunun kolayca yayılmasını önlemek için hijyen kuralları ve yönetmelikleri oluşturulmaktadır.
Sağlık sektöründe temizlik koşullarından bahsederken bazı kavramları kısaca tanımlamak gerekir: sanitasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon. Ancak dezenfeksiyon sadece insan vücuduna zararlı olan mikroorganizmaları hedef alsa da, sterilizasyon işlemi sırasında tüm canlı mikroorganizmalar yok edilir.
Hijyen ve sağlığa uygunluk konuları bir arada ele alınarak hastane ortamında sağlıklı koşullar sağlanabilir. Bu nedenle hastaneler, uygun ve etkili sıhhi koşulları sağlamak için steril personele sahiptir. Tesis ayrıca hijyenik süreçleri belirli kurallara göre yürüterek hastane ortamında belirli hijyen koşullarının varlığını gösteren bir kalite güvence sistemine tabidir.
Bugün hijyeni sağlamak için yürütülen sıhhi araştırmalar sürecinde yüzeylerin dezenfeksiyonuna odaklanmaktadır. Bir hastane ortamında sıhhi koşulların sürekliliğini sağlamak için kişisel hijyen, gıda hijyeni, su hijyeni ve bina hijyeni sağlanmalıdır.
Hastanelerde, klinik ve servislerden gelen çarşaf, önlük ve diğer yatak takımları, uygun departmana götürülmeden önce çamaşırhanede yıkanmalı ve ütülenmelidir. İndikatör tarafından gerçekleştirilen sterilizasyonun doğruluğu sterilizasyon günlüğüne kaydedilmelidir. Aletler müdahale sonrası temizlenmeli ve ardından otoklavlanmalıdır. Temizlik personeli ve bakım hemşireleri günlük olarak temizliğin sürekliliğini sağlamalıdır. Mutfakta çalışan çalışanların sağlık kontrolleri periyodik olarak yapılmalıdır. İşçiler gerekli koruyucu donanımları giymeli ve uygulamalıdır. Mutfak depo temizliği de gereklidir.
Hastane ortamında temizlik süreci, hem rutin hem de öngörülemeyen durumlar göz önünde bulundurularak, başta hasta odaları, muayene odaları ve ortak alanlar olmak üzere tüm tesisin derhal temizlenmesini içermelidir. Bunun yanı sıra tekstil hijyeni yani çarşaf, nevresim ve perde gibi malzemeler de her zaman temizlenmelidir.
Gıda üretim alanları, oteller ve diğer halka açık yerlerden farklı olarak hastaneler, açık yaralardan veya cerrahi kesiklerden havada, suda ve yüzeylerde ortaya çıkabilecek mikroorganizmaların kötüye kullanılmasına maruz kalan insanlarla doludur. Bu nedenle çeşitli temizlik yöntemleri ile hijyen ve sterilizasyonun sağlanması gereken bir ortamdır. Hastanelerde kullanılacak hijyen ekipmanları da özenle seçilmelidir. Geleneksel sıhhi teçhizat yerine özel olarak kamu kullanımı için tasarlanmış ürünleri seçin. Acil göz ve vücut duşları, göz solüsyonları, ayak pedalları, çekilebilir havluluklar, galoşlar, fotoselli kutular, dirseklik dezenfektanlar ve fotoselli Batikon dispenserler gibi hastane ortamına özel sağlık ve güvenlik ürünlerinin yanı sıra Vatikon Pedallı Dispenser vb. Toplu kullanıma uygun ekipmanlar tercih edilmelidir. Ayrıca dezenfekte edici hijyenik paspaslar, yapışkan hijyenik çarşaflar gibi aletler kullanılarak dezenfeksiyon prensibine göre temizlenmelidir. Tıbbi personelin kullanımına uygun aletlerin kalitesine dikkat edilmelidir.